Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aardbeving Haïti: de hulp van Artsen zonder Grenzen tot nu toe

Artsen zonder grenzen

De aardbeving in Haïti heeft tot nu toe 2.200 mensen het leven gekost. Meer dan 12.000 mensen zijn gewond geraakt. Bijna 53.000 huizen zijn verwoest en meer dan 77.000 huizen beschadigd. 650.000 mensen hebben dringend humanitaire hulp nodig. Veel plaatsen in de getroffen gebieden zijn geïsoleerd van de rest van het land. Recente stormen hebben voor extra schade gezorgd. Onze teams bieden medische noodhulp. Een overzicht van onze hulp tot nu toe:

Aanwezige teams direct in actie

Voor de aardbeving van 14 augustus waren onze teams al aanwezig in Haïti. 1260 medewerkers uit het land zelf en nog eens 100 internationale medewerkers werken in verschillende projecten. Zij zijn direct in actie gekomen. ‘Enkele uren na de aardbeving zaten we in een auto naar het getroffen gebied. Toen we niet verder konden over land, vervolgden we de reis met een helikopter,’ vertelt orthopedisch chirurg Xavier Kernizan.

Extra teams gestuurd

Door de aardbeving zijn zeker 36 gezondheidsfaciliteiten beschadigd of vernietigd. Veel ziekenhuizen moesten na de aardbeving hun patiënten evacueren. De faciliteiten die nog steeds functioneren, kampen met een gebrek aan medische apparatuur en medicijnen. We hebben extra teams naar Haïti gestuurd. Van noodhulpcoördinatoren tot traumachirurgen en water- en sanitatie-experts.

Actief in getroffen provincies

In de provincies Sud, Nippes, Grand’Anse, Tabarre en Turgeau zijn onze teams op dit moment actief. Hier opereren we gewonden, bieden we noodhulp en delen we medische benodigdheden uit.

In Les Cayes, de hoofdstad van de provincie Sud, zijn onze teams direct na de aardbeving begonnen met opereren in het Hôpital Général des Cayes en boden we logistieke ondersteuning. Sinds afgelopen maandag rijden we in het gebied ook rond met een mobiele kliniek. Dit team deelt essentiële non-foodartikelen uit en verzorgt water- en sanitatieactiviteiten. Om er zeker van te zijn dat de ziekenhuizen kunnen blijven functioneren, hebben we tenten en andere medische benodigdheden gedoneerd.

90 ton noodhulpgoederen onderweg

Afgelopen weekend stuurde het logistieke team van Artsen zonder Grenzen in Brussel twee vrachtvliegtuigen met 80 tot 90 ton aan noodhulpgoederen naar Haïti. Aan boord onder andere tenten, drinkwatersystemen met een capaciteit voor 30.000 mensen en medische benodigdheden voor verzorging van 30.000 patiënten. Bekijk hieronder de video.

30 jaar aanwezig in Haïti

Artsen zonder Grenzen is al meer dan 30 jaar aanwezig in Haïti. Onze reguliere activiteiten gaan door, ook in het Tabarre-ziekenhuis in Port-au-Prince, waar we zowel ernstig verbrande patiënten als mensen met levensbedreigende verwondingen behandelen. Ook bieden we reproductieve gezondheidszorg in Port-a-Piment in de provincie Sud en behandelen we slachtoffers van seksueel en gendergerelateerd geweld in Port-au-Prince en Gonaïves.

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.artsenzondergrenzen.nl/nieuws/hulp-in-haiti/

Aardbeving Haïti: de hulp van Artsen zonder Grenzen tot nu toe

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood
Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV