Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanval ziekenhuis Kabul, Afghanistan

Artsen zonder grenzen

Wij zijn diep geschokt over de aanval op het door ons ondersteunde Dasht-e-Barchi ziekenhuis in Kabul, Afghanistan van 12 mei. Een onbekend aantal aanvallers stormde onze kraamkliniek vol met zwangere vrouwen, moeders en hun baby’s binnen. De aanval ging gepaard met explosies en geweervuur en duurde uren Tijdens de aanval beviel een vrouw van een baby. Moeder en kind maken het gelukkig goed.

Meerdere patiënten en collega’s getroffen

Wij betreuren echter het verlies van meerdere patiënten en één van onze Afghaanse hulpverleners. Andere patiënten zijn tijdens de aanval naar omliggende ziekenhuizen overgebracht en ook werd personeel in veiligheid gebracht. Ons medisch team is nu volop bezig ervoor te zorgen dat onze patiënten de best mogelijke zorg krijgen. Van de pasgeboren baby’s die in onze kraamkliniek werden verzorgd, tot gewonden. We bieden elke mogelijke support aan nabestaanden en geven psychologische zorg aan de getroffen medewerkers. Op dit moment kunnen wij geen details bevestigen over andere mogelijke verliezen en gewonden.

Neonatale unit kraamkliniek Artsen zonder Grenzen na aanval Kabul, Afghanistan © Frederic Bonnot/MSF

De neonatale afdeling voor intensieve zorg voor pasgeboren in onze kraamkliniek na de aanval van 12 mei. Kabul, Afghanistan. © Frederic Bonnot/MSF

Vaccinaties tot bevallingen

Deze laffe daad van grof geweld ontneemt vele mensen, waaronder vrouwen en kinderen in Kabul, de mogelijkheid om aan medische zorg te komen. En dat in een land waar medische zorg al beperkt is. De kraamkliniek bevindt zich in een dichtbevolkt deel van West-Kabul met een inwonertal van ruim 1,5 miljoen mensen. Onze vroedvrouwen, dokters, schoonmakers, verpleegkundigen, koks, bewakers en administratieve medewerkers zorgden er samen voor dat zwangere vrouwen medische zorg van levensbelang kregen. Zorg die levens redt: van het geven van vaccinaties aan baby’s tot en met hulp bij gecompliceerde bevallingen.

Werk stilgelegd

Voorlopig leggen wij ons medische werk in de kraamkliniek van het Dasht-e-Barchi ziekenhuis stil. Maar wij sluiten ons project hier niet. Meer dan ooit tevoren, spreken wij onze solidariteit met de bevolking uit.

Tweeling in kraamkliniek Artsen zonder Grenzen Afghanistan. © Sandra Calligaro
Een foto uit gelukkiger tijden in december 2019. Zakia (32) is net bevallen van een tweeling in onze kraamkliniek. © Sandra Calligaro

5.401 baby’s dit jaar

Onze kraamkliniek opende in 2014 haar deuren. Sinds begin 2020 zijn er in de kraamkliniek 5.401 baby’s ter wereld gekomen. Onze teams hebben 524 pasgeboren die intensieve zorg nodig hadden in de neonatale unit behandeld.

Aanval ziekenhuis Kabul, Afghanistan

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood
Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV