Aanslag Utrecht: 10 tips voor het omgaan met stress

De aanslag in Utrecht raakt ons allemaal. Misschien voel je je kwetsbaar, machteloos, boos of ben je nog te verdoofd om überhaupt iets te voelen. 

Een aanslag zoals deze in Utrecht is een drama. Niet alleen de slachtoffers en de mensen die direct bij hen betrokken zijn, maar ook voor iedereen die de beelden ervan gezien heeft.  Ook voor kinderen kan een dergelijk incident grote gevolgen hebben. Deze tips kunnen misschien helpen bij het verwerken voor jezelf en je kinderen.

  1. Alle gevoelens en emoties zijn op dit moment normaal. Of je nu angstig bent, boos, verward, ongeloof, verdrietig of verdoofd bent, laat het toe. En accepteer dat dit gevoel nog een poosje kan aanhouden.
  2. Blijf op de hoogte van recente ontwikkelingen, maar ga niet de hele dag beelden zitten terugkijken.
  3. Probeer zo snel mogelijk je dagelijkse routines weer op te pakken. Dit brengt je gevoel van veiligheid en controle terug.
  4. Zorg goed voor jezelf. Zorg dat je gezond blijft eten en drinken en genoeg slaapt. Wees matig met alcohol en drugs.
  5. Heb geduld met jezelf en anderen. Iedereen reageert nou eenmaal anders in dit soort situaties.
  6. Houd contact met je familie en vrienden. Zoek ze op om over je gevoel te praten en neem hulp aan die je aangeboden wordt. Je staat er niet alleen voor.
  7. Praat met je kinderen over hoe ze zich voelen. Als ze vragen hebben, wees dan eerlijk. Ze krijgen dingen toch wel mee, dus het heeft geen zin om het voor ze verborgen te houden.
  8. Stem informatie af op de ontwikkeling van je kind. Zeg het ook eerlijk als je het antwoord op een bepaalde vraag niet weet.
  9. Zoek professionele hulp als je je slecht blijft voelen of je kind verontrustend gedrag vertoont.
  10. Ken je iemand die de aanslag van dichtbij heeft gezien? Zorg dan dat je deze persoon in de gaten houdt en op tijd het advies geeft om professionele hulp te zoeken mocht je denken dat dit nodig is.

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633