Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanpak van dementie in Europa, hoe doet Nederland het?

Alzheimer Nederland

Dementie is een wereldwijde uitdaging. En ieder land in Europa heeft zo z’n eigen strategie en beleid. Alzheimer Europe heeft het dementiebeleid van 37 Europese landen naast elkaar gelegd en zo een ranking gemaakt. Nederland staat op de 7de  plaats. Op Europese samenwerking in onderzoek naar dementie en de nationale dementiestrategie doet Nederland het goed. Als het gaat om  ondersteuning thuis en de financiering hiervan lopen we achter op andere Europese landen.

Dementie als topprioriteit, goed op weg

Het aantal mensen met dementie in Nederland verdubbelt in 2040 tot ruim een half miljoen mensen. Alleen als dementie topprioriteit heeft kunnen we samen werken aan, en investeren, in een toekomst zonder dementie en een beter leven met dementie. Een gezamenlijke aanpak is nodig. In september 2020 presenteerde Hugo de Jonge van VWS de nationale dementiestrategie. Het Nederlandse dementiebeleid staat op de 7de plek in de Europese ranking. Dat is niet slecht, maar we zien ook kansen voor verbeteringen.

Onvoldoende aandacht voor thuiswonende mensen met dementie

Het aanbod van dagactiviteiten, ICT toepassingen, woningaanpassingen en respijtzorg is in Nederland volgens Alzheimer Europe nog niet voldoende. Alzheimer Nederland herkent dit en heeft dit ook eerder als reactie gegeven op de nationale dementiestrategie van VWS. Aandacht voor mensen met dementie in de thuissituatie ontbreekt in de strategie. Zij vallen vaak tussen wal en schip als het gaat om zorg en ondersteuning thuis. We zitten inmiddels een jaar in de coronapandemie, maar het aanbod van bijvoorbeeld dagactiviteiten blijft minimaal. En dat terwijl dit noodzakelijke zorg is voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Samenwerken in onderzoek? Daar doet Alzheimer Nederland aan mee

Nederland loopt voorop als het gaat om Europese samenwerking op het gebied van onderzoek. Alzheimer Nederland financiert samenwerkingsverbanden tussen onderzoekers van verschillende landen, zoals het Europese subsidieprogramma JPND. In dit programma wordt onderzoek gedaan naar genetische factoren van dementie en bloedtesten. Nederlandse onderzoekers en Alzheimer Centra doen aan veel van deze samenwerkingsverbanden mee. Door samen te werken kunnen effecten van interventies beter worden vastgesteld, het zorgt namelijk voor meer gegevens. Ook is de samenwerking belangrijk om goede voorbeelden uit te wisselen en ervaringen met elkaar te delen.

Aan de slag

Met het landelijk dekkende netwerk van Alzheimer Nederland zetten wij ons landelijk, regionaal en lokaal in voor mensen die leven met dementie. Maar we kunnen dit niet alleen. Daarom werken we samen met de betrokken partijen en VWS om de dementiezorg en -ondersteuning te verbeteren. We zien uit naar een hogere plek op de ranglijst voor betere financiering en beschikbaarheid van de ondersteuning van mensen met dementie thuis.

Dit bericht is afkomstig van de website van Alzheimer Nederland:

https://www.alzheimer-nederland.nl/nieuws/dementiebeleid-europa-nederland

Aanpak van dementie in Europa, hoe doet Nederland het?

Alzheimer Nederland

Gezondheid en Handicaps
Alzheimer Nederland, Stationsplein, Amersfoort, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV