98-jarige Riet gaat met de Zonnebloemauto op meisjesweekend

zussenweekend_detail.jpg

Vrijheid, dat is wat een weekend weg betekent voor de 98-jarige Riet Booms. De Wateringse moest twee maanden geleden een zware operatie ondergaan en het was de vraag of het ging lukken, maar dankzij haar ondernemende dochters én de Zonnebloemauto kan ze gewoon mee op meisjesweekend naar Zeeland.

Want dat is hoe ze het jaarlijkse weekend weg met haar vijf dochters, Atty (74), Marijke (71), El (66), Annemarie (61) en Astrid (52) liefkozend noemt, het meisjesweekend. Al ruim twintig jaar lang trekken de dames er één keer per jaar een weekendje op uit. Dit keer is de bestemming een rolstoeltoegankelijk huisje in Zeeland. Vorig jaar verbleef de familie ook al in het huisje vlak aan zee. Het beviel zo goed om én dicht bij het strand én in de buurt van de stad Goes te zitten, dat ze nog een keer zijn teruggekomen.

Traditie

Het was nog even spannend of het festijn wel zou doorgaan. “Deze zomer is mijn moeder erg ziek geworden”, vertelt dochter El in de tuin van hun vakantiehuis. “Dat was een angstige tijd, maar gelukkig is ze weer opgeknapt. Het is dan ook een extra groot feest dat we de traditie kunnen voortzetten. Alleen was het wel de vraag hoe we hier moesten komen.”

Rolstoelauto

Riet is namelijk slecht ter been en helemaal niet meer mobiel. “In een gewone auto stappen, lukt nog net, maar er weer uit komen, is een onmogelijke opgave”, vertelt El. Gelukkig las een van haar zussen over de Zonnebloemauto. “Daar kan ze met rolstoel en al in. Zo is het voor iedereen mogelijk om zo’n uitje te ondernemen, zelfs als je in een rolstoel zit.” De Zonnebloem biedt de rolstoelauto tegen een schappelijke prijs aan aan mensen die gebruik maken van een rolstoel of scootmobiel. Ze zijn te huur bij vijftig verhuurlocaties door het land. Zo ook in het Westland. 

Verhuurder

Zus Astrid haalde de auto op in Naaldwijk. Ze kreeg uitleg over het gebruik en de reis ging dan ook van een leien dakje. El: “Fijn dat de verhuurder zo meedenkend was. Ze hebben uitgelegd hoe we onze moeder via de achterklep in de auto kunnen rijden en hoe we de rolstoel moeten vastzetten.”

Reizen

De familie zit heerlijk in de tuin van het huisje, met moeder als het stralende middelpunt. De Westlandse heeft een brede glimlach op haar gezicht. Hier heeft ze zó naar uitgekeken. Vroeger reisde ze veel. Amerika, Indonesië, China, India, Rusland, Egypte, ze heeft het allemaal gezien. Nu kan ze dan wel niet zo ver meer, een plezier is het nog steeds. “Heerlijk, om er met z’n allen helemaal uit te zijn. Zo’n weekend betekent dat ik voor even mijn vrijheid terug heb.” vertelt ze.

Vrijheid

Ze vervolgt: “De verzorging in De Ark waar ik woon, is heel goed en liefdevol en ik heb het er erg naar mijn zin, begrijp me niet verkeerd. Maar er even tussenuit zijn, geeft een gevoel van vrijheid. De dochters lachen. “Zo is het al die jaren geweest en wij genieten er met elkaar nog steeds van. Dankzij de Zonnebloemauto kunnen wij ook dit jaar de traditie voortzetten.”

Gaan en staan waar je wilt

Er wordt gekletst, gelachen, thee gedronken en de dames spelen een spelletje. De omgeving hebben ze ondertussen al een beetje verkend en vanmiddag gaan ze winkelen in Goes. “Dat is het mooie van de Zonnebloemauto”, zegt El. “We kunnen gaan en staan waar we willen.” Marijke vult aan: “Een rolstoeltaxi is ook een optie, maar loopt al snel behoorlijk in de papieren. Daarnaast kun je dan niet spontaan ergens naartoe gaan.” En dat is lastig als je op stap bent met iemand van 98. “Nee, dan brengt de Zonnebloemauto echt de vrijheid die mijn moeder voor ogen heeft.” El richt zich tot haar moeder en zussen: “Zullen we nog even naar de stad rijden voor een ijsje?”

Zelf de Zonnebloemauto huren?

Op deze pagina vind je meer informatie over het huren van onze rolstoelauto, bijvoorbeeld over de prijs en de ophaallocaties. Bij het ophalen van de auto krijg je uitleg over het gebruik. Alvast benieuwd? In een aantal instructiefilmpjes leggen we ook online precies uit hoe alles werkt.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Stichting Zonnebloem:

https://www.zonnebloem.nl/actueel/nieuwsberichten/2018/10/98-jarige%20riet%20gaat%20met%20de%20zonnebloemauto%20op%20meisjesweekend

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MEER NIEUWSBERICHTEN