Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

9 weetjes over de koninklijke leeuw

World Animal Protection Nederland

1. Uniek en zeldzaam

Leeuwen zijn de twee na grootste katachtigen: ze volgen de tijgers op plek een op. Er bestaan nog maar twee soorten leeuwen op aarde – de Afrikaanse leeuw en de Perzische leeuw. Perzische leeuwen zijn zeer zeldzaam: er zijn maar ongeveer 6000 dieren te vinden, die leven in het Gir Forest National Park in Gujarat, Indië. In de Sub-Sahara in Afrika woont, zoals de naam al zegt, de Afrikaanse leeuw. De populatie van deze soort wordt geschat op minder dan 30.000 dieren.

2. Waar komt de leeuw vandaan?

De voorouders van de Afrikaanse en Perzische leeuwen leefden oorspronkelijk in Azië, Europa en Afrika. Wetenschappers geloven dat de dieren, zoals we ze nu kennen, al 124.000 jaar door de zuidelijke en oostelijke delen van de Afrikaanse graslanden en savannes dwalen.

De verre, verre voorouders van deze soorten zijn veel ouder. Dat bewijzen fossielen uit Kenia. Deze fossielen zijn rond 22 miljoen jaar oud en vertonen gelijkenis met een leeuw, maar het lijkt erop dat de voorouders van de leeuw een stuk groter waren! Dit enorme roofdier maakte deel uit van de groep dieren die bekend staat onder de naam hyaenodon: de eerste vleesetende zoogdieren van Afrika.

3. Groot, groter, het grootst

De grootste leeuw is de Afrikaanse leeuw. Deze kan van kop tot staart wel drie meter lang worden en tot 250 kilo wegen. De mannetjes zijn zwaarder dan de vrouwtjes en alleen mannetjes hebben manen. De manen helpen bij het aantrekken van leeuwinnen. Perzische leeuwen hebben een kleiner lichaam en kleinere manen dan de Perzische leeuwen.

4. Samen sterk

Afrikaanse leeuwen leven voornamelijk in groepen van 10 tot 15 dieren. In deze roedels leven verwante vrouwtjes, welpjes en een of een kleine groep mannetjes die hun groep verdedigen en paren met de leeuwinnen.

Roedels hebben een territorium van enkele honderden vierkanten kilometers. Ze leven het liefst op plekken met gras, struiken en open bossen. Als de groep leeuwen samen brult. betekent dat dat ze hun territorium markeren. Zelfs de welpjes mogen hieraan meedoen (al lijkt hun brullen meer op een lief miauwtje). Deze brulsessie kan wel tot 90 seconden duren.

In tegenstelling tot de Afrikaanse leeuwen leven Perzische leeuwen liever in kleinere groepen. Zij hebben meestal niet meer dan twee vrouwtjes per roedel, terwijl een groep Afrikaanse leeuwen tot wel meer dan 10 vrouwtjes in een roedel accepteert.

5. Family time

Als mannetjesleeuwen 4 tot 5 jaar  zijn, gaan ze op zoek naar een eigen roedel. Ze verlaten hun oorspronkelijke roedel, en proberen een andere overnemen zodat ze kunnen voortplanten met leeuwinnen. Het komt voor dat mannetjes al geboren welpen in hun nieuwe roedel doden. Dit doen ze om latere concurrentie te vermijden. Wilde leeuwen worden 15 tot 16 jaar.

6. Simba en Nala

Vrouwtjes krijgen hun eerste nestje welpen als ze ongeveer 4 jaar oud zijn. leeuwinnen zijn 12 weken drachtig. Moeders bevallen ver weg van de groep en houden hun welpen de eerste zes weken verstopt. Daarna voegen zij zich weer samen met de roedel. Pasgeboren welpen zijn klein, hulpeloos en volledig afhankelijk van hun moeder. 

7. Jagen met een elftal

Leeuwinnen jagen van zonsopgang tot zonsondergang, terwijl de mannetjes patrouilleren en de roedel beschermen. Als het stormt, is dat de pérfecte gelegenheid voor leeuwen om te gaan jagen. Door het harde geluid van de wind is het voor hun prooi moeilijk de leeuwen al vroeg te herkennen of te horen.
Leeuwen rennen ongelofelijk snel. Op korte afstanden kunnen ze snelheden tot wel 60 km per uur bereiken.

Vrouwtjes jagen vaak in kleinere groepen. Grappig feitje: de rollen binnen deze groep zijn ingedeeld zoals op het voetbalveld. Sommigen opereren in het centrum of zetten de aanval in, anderen doen de  verdediging. Ondanks hun geweldige samenwerking en de intense snelheid scoren leeuwen maar een succespercentage van 30 procent.

8. Grote dieren, grote honger

Dieren zoals antilopen, zebra’s en andere wilde dieren zijn de gebruikelijke prooi voor een leeuw. Leeuwen jagen vaak, maar als ze de kans krijgen om andersmans prooi in te pakken, doen ze dat ook.  Om een leeuw verzadigd te krijgen, is er tot 40 kilogram vlees nodig. Soms bevinden de dieren zich  in droge gebieden waar ze dagen niet kunnen drinken; dan  halen ze het meeste water van planten en de gevangen prooi.

9. De circle of life

Leeuwen zijn erg belangrijke roofdieren en houden de populatie herbivoren in stand. Leeuwen zijn de enige roofdieren die groot genoeg zijn om herbivoren zoals olifanten en giraffes neer te halen. Ze doden niet alleen de grote herbivoren maar ook kleinere soorten, zoals buffels.
De controle van de populatie herbivoren is erg belangrijk, om te garanderen dat er voor alle dierenpopulaties, genoeg voedsel blijft. Daarnaast helpen leeuwen kuddes gezond te houden, aangezien zij de ziekste, oudste en zwakste dieren bejagen.

Van de 600 overgebleven Perzische leeuwen, leven maar zo’n 300 dieren in beschermde gebieden. De soort wordt ernstig bedreigd met uitsterven. Ook de Afrikaanse leeuw heeft het moeilijk: zij hebben een steeds kleiner leefgebied doordat land wordt vrijgemaakt voor menselijke nederzettingen en landbouw, doordat er minder prooidieren zijn en door conflicten tussen mens en dier. Daarom heeft de International Union for Conservation of Nature ook deze soort als kwetsbaar voor uitsterven verklaard. Ook worden leeuwen uitgebuit voor de productie van medicijnen en voor vermaak met toeristen.

Kom in actie!

Samen kunnen we een einde maken aan de wreedheid die de handel in wilde dieren voor medicijnen en entertainment, waar leeuwen ernstig onder lijden. Met uw steun kunnen we deze prachtige dieren in het wild houden waar hun tehuis is. Teken de petitie en roep onze wereldleiders op om een verbod in te stellen voor de wereldwijde handel in wilde dieren.

Teken de petitie

Dit bericht is afkomstig van de website van World Animal Protection:

https://www.worldanimalprotection.nl/actueel/9-weetjes-over-de-koninklijke-leeuw

9 weetjes over de koninklijke leeuw

World Animal Protection Nederland

Natuur, Milieu en Dieren
Louis Couperusplein 2, 2514 HP Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV

Mogen wij JE op de hoogte houden?

Wekelijks sturen wij een nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws en de meest recente vacatures. Wil je deze ook ontvangen? Als je het onderstaande formulier invult dan zetten we je graag op de lijst.