Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

9 tips om anderen te helpen in tijden van Corona

Milieudefensie

Heb jij in deze tijden vaak een onvoldaan gevoel aan het einde van de dag ? Alsof je niets hebt gedaan terwijl je toch de hele dag bezig bent geweest? Lees dan deze 9 tips om de wereld een stukje mooier te maken voor ons allemaal.

1. Stuur een kaartje

Wist je dat je om een kaartje te sturen niet eens de deur uit hoeft? Veel online platforms versturen, tegen betaling, de leukste kaarten die je zelf heel makkelijk kan maken. En er is nu ook een nieuw platform: Omapost. 
Hier kan je jezelf of mensen opgeven die weinig aanspraak hebben. Die worden heel blij van een kaartje!

2. Steun lokale ondernemers of zzp’ers

Misschien is je favoriete restaurant of koffietentje dicht. Veel horecazaken bezorgen nu echter ook thuis. Zodat ze toch nog wat inkomsten hebben. Vraag naar de mogelijkheden om een strippenkaart of tegoedbon te kopen. Die gebruik je later, maar de ondernemer heeft wel alvast een inkomen.

Liggen er nog wat klusjes in huis te wachten om opgepakt te worden? Denk er dan ook aan om een zzp’er in te huren om dit voor je te doen.

3. Doe je boodschappen bij de kleine supermarkt om de hoek

We hebben allemaal de foto’s gezien van lege schappen en lange rijen bij de kassa. De kleine buurtsupers hebben vaak nog wel alles op voorraad. Zij hebben meer moeite met overleven dan de grote ketens. Doe daarom je boodschappen eens om de hoek, bij de Turkse, Marokkaanse, Chinese of Poolse supermarkt. Of haal direct af bij een boer.
Boodschappen bestellen die uit de buurt komen kan ook via sites als Rechtstreex of Hofweb .

4. Hang een poster voor je raam

Hoe weet je in je buurt wie er hulp nodig heeft of wie juist hulp kan bieden? Hang een poster voor je raam met de tekst: ‘Ik kan helpen’ of ‘Ik kan wel hulp gebruiken’. Voorbeelden vind je via Samen sterk tegen Corona.

Of doe een  briefje in de brievenbus van je buren als je denkt dat ze wel hulp kunnen gebruiken.

corona poster.jpg

5. Bied aan extra boodschappen te doen

Werkt iemand uit je straat in de zorg? Staat deze persoon telkens weer voor lege schappen in de supermarkt na zijn dienst? Bied aan extra boodschappen te doen! Maar niet alleen voor mensen uit de zorg is boodschappen doen lastig. Denk ook aan alleenstaande ouders die vanuit huis moeten werken, mensen die ziek zijn, of ouderen die veel meer risico lopen om ziek te worden door boodschappen te doen.

6. Maak een buurtapp of facebookgroep aan

Heeft jouw buurt nog geen buurtapp? Dan is dit het moment om daar mee te beginnen.
Via de app kunnen mensen met elkaar praten over wat hen bezighoudt. Of aangeven dat ze hulp nodig hebben of
juist hulp willen bieden. Maak eerst een groepje aan met de mensen die je al kent uit de buurt.
Vraag hen weer om ook mensen toe te voegen. Zo heb je snel een grote groep mensen om je heen die je te hulp kan schieten in deze bizarre tijden.

Kijk ook eens op Nextdoor, hier wordt ook hulp gevraagd en aangeboden en zie je wat er in je wijk leeft.

Je kan ook op Twitter zoeken op #coronahulp + plaatsnaam waar je woont, om te kijken of je iemand in de buurt kan helpen. Of je vindt iemand die jou kan helpen.

7. Ga ruilen

Omdat heel veel mensen nu thuis zitten, slaat de verveling snel toe. Heb je al je boeken uitgelezen? Zijn je kinderen hun speelgoed beu? Ga spullen ruilen of weggeven in de buurtapp. Vermijd hierbij contact. Hang je spullen bijvoorbeeld in een zak aan de deur, zodat mensen ze veilig, zonder fysiek contact op kunnen halen.

8. Verras je buren met een stekje

Wist je dat een Vlinderstruik heel makkelijk te stekken is? Gewoon een kwestie van de houtige takken in stukken snijden en een week of drie op water zetten tot de takjes wortels krijgen.
Heb je, nu je toch thuis zit, tijd over? Onderzoek dan of je kamer- of tuinplanten te stekken zijn en maak je buren blij met een stekje. Of misschien willen je buren ook wel gaan stekken en kunnen jullie van planten ruilen. Makkelijk via de buurtapp te regelen zonder fysiek contact.

Blog-Intratuin-Stekken_Mama-Botanica04.jpg

9. Doe online dingen samen

Weet je dat iemand de hele dag alleen thuis zit? Verras hem of haar met een belletje. Je kan ook online samen dingen doen via Skype, Whatsapp-video of een app als Houseparty .
Vind je alleen eten vervelend? Ga dan samen eten met de webcam aan. Of kijk samen een film met bijvoorbeeld Netflixparty. Of doe online samen een spelletje. Ben je zelf eenzaam en heb je behoefte aan een luisterend oor? Je kan altijd de luisterlijn bellen.

Ook het Rode Kruis heeft een hulplijn gestart. Je kan bellen, of een formulier invullen, dan komt er binnen 48 uur een vrijwilliger bij je langs.

9 tips om anderen te helpen in tijden van Corona

Milieudefensie

Natuur, Milieu en Dieren
Nieuwe Looiersstraat 31, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV