Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

8 x bewijs dat Shell zich niet aan het klimaatakkoord houdt

Anderhalf jaar geleden startten wij een rechtszaak tegen Shell. Vandaag ontvingen wij de reactie van Shell op onze dagvaarding. Wat we nu al kunnen opmaken uit de reactie is dat Shell zelf vindt dat het voldoende doet om klimaatverandering tegen te gaan. Wij zetten 8 punten voor je op een rij waaruit compleet het tegenovergestelde blijkt.

1. Shell boort alleen maar meer olie en gas op

Als we de klimaatdoelen willen halen moeten we snel stoppen met het boren naar olie en gas. Toch werd een paar weken geleden bekend dat Shells olie- en gasproductie de komende 10 jaar met 38% zal groeien.

2. Shell investeert miljarden in fossiel

Shell is van plan de komende jaren tot 35 miljard per jaar te investeren, waarvan slechts 2-3 miljard naar duurzamere projecten zal gaan. De investeringen kunnen oplopen naar 149 miljard in nieuwe fossiele projecten in de komende 10 jaar.

3. Shell hoort bij grootste vervuilers ter wereld

Shell staat op nummer 7 in de lijst van bedrijven met de grootste historische CO2-uitstoot. Shells producten zijn verantwoordelijk voor 2,36% van de wereldwijde CO2– en methaanuitstoot tussen 1965 en 2017. Shell speelt dus een grote rol in de opwarming van onze aarde.

4. Shell kent de ernst van de klimaatproblematiek al jaren, maar doet niets

In 1986 waarschuwde Shell intern al dat delen van de aarde onbewoonbaar kunnen worden door klimaatverandering. In de jaren 90 ging Shell tijdelijk een duurzamere koers varen. Dat was echter van korte duur. Sindsdien investeert Shell in de meest vervuilende energievormen, als teerzanden, schaliegas en noordpoololie.

Je zou het niet verwachten, maar het is echt waar. De overheid in Nederland geeft financiële steun aan de consumptie en productie van olie, kolen en gas. Nog steeds. Wat vind jij daarvan? Geef je mening en vul de enqûete in op operatieklimaat.nl

Geef je mening

5. Shell beperkt de keuze van de consument tot olie en gas

Shell zegt dat het pas kan veranderen als de consument niet langer naar olie en gas vraagt. Maar mensen vragen niet om olie en gas. Ze vragen om een warm huis. Of om een manier om van A naar B te komen. Door miljarden te investeren in vervuilende brandstoffen en door een hele actieve lobby bepaalt Shell echter, welke keuzes consumenten kunnen maken.

6. Shell moet blijven boren anders loopt de aandeelhouder weg

In een recent interview met Reuters zegt Shell baas Ben van Beurden dat hij bang is dat aandeelhouders zullen weglopen bij Shell. En die angst is heel reëel, maar alleen als Shell blijft investeren in olie en gas en niet overstapt naar duurzaam.
Veel van die investeringen betalen zich namelijk pas over 30 jaar terug. Als overheden vanwege het klimaat besluiten dat deze olie- en gasreserves in de grond moeten blijven, zijn Shell en zijn aandeelhouders een groot deel van hun geld kwijt.

shell_versus_climate_change_2883465.jpg

7. Shell gokt op onbewezen en onwenselijke technologieën

Shell denkt dat het kan blijven boren naar olie en gas omdat het gokt op technologieën die in de toekomst Co2 weer uit de lucht kunnen halen. Klimaatwetenschappers waarschuwen dat deze technologieën risicovol en op grote schaal onbewezen zijn. In de Urgenda zaak concludeerde het Hof ook al dat het weinig realistisch is dat deze de klimaatcrisis kunnen oplossen.

8. Shell in zee met Trump en Bolsonaro

Shell investeert een groot deel van zijn geld in projecten in Amerika en Brazilië. Trump is een grote ontkenner van klimaatverandering en heeft zich teruggetrokken uit het klimaatakkoord. De president van Brazilië, Bolsonaro, brandt grote delen van de Amazone plat wat ernstige gevolgen heeft voor het klimaat. Als je in de media beweert het klimaatakkoord te omarmen, dan is in zee gaan met dit soort leiders out of the question.

Nederland steekt nog steeds ruim twee keer zoveel subsidie in olie, kolen en gas als in duurzame energie. Wat vind jij daarvan? Geef je mening en vul de enqûete in op operatieklimaat.nl

8 x bewijs dat Shell zich niet aan het klimaatakkoord houdt

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV