Meer weten? informatie@fondsen.org

5 misverstanden over de eikenprocessierups

De eikenprocessierups is een ware plaag in Nederland en blijft online een veelbesproken onderwerp. Mensen zijn massaal aan het krabben geslagen. Over en weer worden tips gedeeld tegen de vervelende bultjes. Maar helpt een föhn nou echt tegen de huiduitslag? En wanneer zijn de brandhaartjes onschadelijk? Lees hier vijf veelgehoorde misvattingen.

‘Föhn de bultjes en je bent van je uitslag af’

Een hete föhn op je huid zou de eiwitten in de brandhaartjes doen stollen, onschadelijk maken en de uitslag wegnemen. We horen hier positieve geluiden over. Er is echter geen gedegen onderzoek naar gedaan. Wij raden föhnen daarom af. Belangrijkste redenen: een föhn dicht op de huid kan brandwonden veroorzaken en een föhn helpt niet tegen huiduitslag. Zalven met menthol, aloë vera of calendula werken goed tegen de jeuk.

‘Zolang je uit de buurt blijft van de rups is er niets aan de hand’

‘Ik ben niet langs een eikenboom gelopen en heb geen rupsen gezien, dus ik ben veilig.’ Helaas kunnen de brandhaartjes onder normale weersomstandigheden wel 20 meter verderop eindigen. Met sterkere wind kan dit soms 50 tot 100 meter zijn. Sluit ramen en deuren wanneer je veel overlast in je woning ondervindt. Bedek hals, armen en benen wanneer je naar een gebied gaat waar eikenprocessierupsen kunnen zijn.

‘De eikenprocessierups vind je alleen in de eikenboom’

Jong eikenblad is het favoriete voedsel van de eikenprocessierups; hij heet natuurlijk niet voor niets ‘eikenprocessierups’. Maar het kan soms voorkomen dat de rups in een andere boom wordt aangetroffen. Dit kan komen door harde wind of door voedseltekort bij de eikenbomen.

‘Olie of vaseline op de huid beschermt tegen de haartjes’

Als je je huid insmeert met een olie of vaseline kunnen de weerhaakjes van de brandharen zich niet hechten aan je huid. Dit klinkt als een waterdicht plan, want hierdoor kan het eiwit dat huidirritatie veroorzaakt niet in je huid trekken. Echter is deze oplossing van korte duur, want als je de olie of vaseline eraf gaat halen moet je toch gaan schrobben en loop je de kans dat je uren later alsnog huidirritatie ondervindt.

Dit ondervonden bijvoorbeeld de deelnemers aan de Tour de France van 1996 toen een rupsenplaag rond startplaats Den Bosch voor overlast zorgde. Vanwege de massageolie op hun huid kregen sommige wielrenners pas een uur of 10 na de etappe last van huiduitslag.

‘Door water worden de brandharen onschadelijk’

Als een haartje van de eikenprocessierups in je zwembad belandt of door de regen wegspoelt, kan dit nog steeds een allergische reactie opwekken. Brandharen van de eikenprocessierups zijn hardnekkig en kunnen zelfs 8 jaar later nog irritatie veroorzaken. Na regen kunnen de brandharen uit de bomen in de grond zakken. Ga je in de buurt van een oud nest het gras maaien, kunnen de oude haartjes alsnog last veroorzaken.

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633