Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

2020 in 12 tweets van het Rode Kruis

Nederlandse Rode Kruis

De coronapandemie, een recordaantal orkanen, mensen die hun voedsel niet meer kunnen betalen: over 2020 kunnen we nog jarenlang boeken volschrijven. Het Rode Kruis hielp in 171 landen om de coronacrisis te bestrijden, en ondertussen kwamen onze hulpverleners wereldwijd in actie voor slachtoffers van natuurrampen en oorlogen. Onmogelijk dus om dit jaar in één overzicht te vatten. Daarom zomaar twaalf tweets uit het rampjaar 2020.

Januari: Australië brandt

Gesmolten auto’s, kangoeroes met verbrande vachtjes en mensen die alles kwijt zijn: de beelden van de vlammenzeeën in de bush van Australië staan op ons netvlies gebrand. Tussen november in februari gaat 12 miljoen hectare natuur in vlammen op. Het Rode Kruis vangt de slachtoffers op.

Hulpverleners van @RedCrossAU draaien overuren om slachtoffers van #AustralianBushfire te helpen:

❤ psychosociale hulp verlenen
🏫ondersteuning in 35 evacuatiecentra
💧 water + voedselpakketten leveren
📞slachtoffers met elkaar in contact brengen
🐶hulp voor huisdieren pic.twitter.com/lvXGxuH16W

— Rode Kruis (@RodeKruis) January 5, 2020

Februari: Het coronavirus duikt steeds vaker op

In steeds meer landen duikt het coronavirus op. Overal ter wereld start het Rode Kruis met voorlichting om mensen over het virus te informeren.

In de strijd tegen het #coronavirus is goede voorlichting essentieel. Rode Kruis-hulpverleners gaan naar de meest afgelegen plekken om iedereen van de juiste informatie te voorzien.

Bekijk hier wat we nog meer doen👇 pic.twitter.com/OAnwcPKSoa

— Rode Kruis (@RodeKruis) February 18, 2020

Maart: De pandemie vraagt om oog voor elkaar

Doodzieke patiënten en volle ziekenhuizen: in Nederland barst de coronacrisis in volle hevigheid los. We komen onmiddellijk in actie om zorginstellingen te helpen. Ook openen we een hulplijn om kwetsbare mensen te steunen, en we roepen iedereen op om oog te hebben voor elkaar.

Maak jij ook een sympathiek gebaar?👐 #LetEenBeetjeOpElkaar pic.twitter.com/9B4zHT5sTz

— Rode Kruis (@RodeKruis) March 31, 2020

April: 6 miljoen beschermingsmiddelen

Aan het begin van de pandemie is er een groot tekort aan persoonlijkebeschermingsmiddelen voor hulpverleners. Het Rode Kruis zamelt daarom handschoenen, mondkapjes en schorten in. Nederlanders leveren ruim 6 miljoen artikelen in.

🧤 4,2 miljoen handschoenen
😷 1,5 miljoen maskers
👓 95.000 beschermingsbrillen
… en nog veel meer.

Particulieren en ondernemers BEDANKT!

Sinds 20 maart doneerden jullie meer dan 6 miljoen persoonlijke beschermingsmiddelen voor de zorg.

Lees meer 👉 https://t.co/POxUMur4Vx pic.twitter.com/LtDzBWrs0O

— Rode Kruis (@RodeKruis) April 30, 2020

Mei: Een maaltijd voor iedereen

Voedselhulp kennen we vooral uit rampgebieden of ontwikkelingslanden. Maar sinds de uitbraak van de pandemie zijn er ook in Nederland steeds meer mensen die hun boodschappen niet meer kunnen betalen. Daarom delen we ook hier voedselpakketten en boodschappenkaarten uit.

Door de #coronacrisis komen veel mensen in de problemen. Eén van die kwetsbare groepen is ongedocumenteerde migranten. In Amsterdam delen Rode Kruis-vrijwilligers voedselpakketten aan hen uit. pic.twitter.com/bqBmAIDf9u

— Rode Kruis (@RodeKruis) May 19, 2020

Juni: Dankbaar voor extra helpende handen

Sinds het begin van de coronapandemie hebben duizenden mensen zich aangemeld om het Rode Kruis te helpen bij het bestrijden van de crisis. Boodschappen doen voor ouderen, coronatests afnemen, zorginstellingen helpen: onze toppers pakken alles aan. Een van hen is Ashraf, een vluchteling uit Syrië.

“Ik word betaald met elke lach.”❤️

Ashraf staat altijd klaar voor een ander. In Syrië haalde hij als vrijwilliger slachtoffers van bombardementen onder het puin vandaan. Nu in Nederland helpt hij als Ready2Help-vrijwilliger in een ziekenhuis. pic.twitter.com/q6R5iwY9BC

— Rode Kruis (@RodeKruis) June 10, 2020

Juli: Hoe de pandemie wereldwijd kwetsbaren raakt

Wat als je door de pandemie je werk kwijt bent, en je ook niet kunt rekenen op steun van de overheid? Miljoenen mensen wereldwijd zijn afhankelijk van een dagloon. Als ze door de coronacrisis hun werk niet meer kunnen doen, hebben ze letterlijk niets meer.

De gevolgen van de #coronacrisis komen hard aan voor #dagloners. Veel van hen kunnen maar net hun hoofd boven water houden. Deze #pandemie zorgt ervoor dat hun inkomen volledig wegvalt. pic.twitter.com/AfAhYIs6R4

— Rode Kruis (@RodeKruis) July 28, 2020

Augustus: Alle hens aan dek in Beiroet

Als op 4 augustus een groot deel van Beiroet in as wordt gelegd door een gigantische explosie, is het alle hens aan dek voor onze collega’s in Libanon. Ze verzorgen de gewonden en vangen mensen op die plotseling dakloos zijn. Nederlanders doneren ruim 12.9 miljoen voor de slachtoffers via Giro555.

Indrukwekkende beelden uit #Libanon! 😥 Het Rode Kruis helpt de duizenden slachtoffers van de explosie. 💥 #Giro5125

Lees hier wat wij in #Beiroet doen: /rodekru.is/giro5125-libanon pic.twitter.com/SZ4trpdmX6

— Rode Kruis (@RodeKruis) August 5, 2020

September: Thuis aan de slag met EHBO

Een wespensteek in je achtertuin, je vingers branden aan de fluitketel of uitglijden op de trap: ook als je thuis moet blijven vanwege de pandemie, kun je een verwonding oplopen. In 2020 kunnen onze klassikale EHBO-cursussen niet altijd doorgaan, maar ook vanuit huis kun je veel leren dankzij ons kersverse EHBO-Instagramkanaal.

Vandaag is het #WereldEersteHulpDag 🥳 En dat vieren we met ons gloednieuwe Instagramaccount: @EHBO_doe_je_zo 🤩

Volg ons hier: https://t.co/lbkHyM9JGn

Vergeet vooral niet al je klunzige vrienden te taggen die wel een lesje EHBO kunnen gebruiken. 😉💪 pic.twitter.com/sYe8ypmYt0

— Rode Kruis (@RodeKruis) September 12, 2020

Oktober: Hoe werkt een teststraat?

De tweede golf is begonnen en het Rode Kruis komt weer volop in actie om kwetsbaren te helpen en de zorg te ondersteunen. We helpen ook de GGD’en in de teststraten. Vlogger Sammy nam er een kijkje.

Ben jij wel eens bij een corona #teststraat geweest?

✔ Ja? Bekijk in deze vlog wat je allemaal nog niet zag!

❌Nee? Zie dan hier hoe het er precies aan toe gaat! #COVID19 #coronavirus #RodeKruis https://t.co/A3kWV3HG9X #Covid_19

— Rode Kruis (@RodeKruis) October 23, 2020

November: Meer dan honderd rampen

Je zou ze bijna over het hoofd zien door de pandemie, maar in 2020 waren er ook extreem veel natuurrampen. In november hadden er al meer dan honderd plaatsgevonden. Onder andere Vietnam, de Filipijnen en Midden-Amerika werden in het najaar hard geraakt door orkanen en overstromingen.

In 2020 zijn tot nu toe 132 klimaatgerelateerde rampen geteld. 92 daarvan vonden plaats tijdens de coronapandemie.

We maken ons zorgen om de meest kwetsbaren die het hardst geraakt worden.💔 #klimaatverandering pic.twitter.com/eXvX5KEFqX

— Rode Kruis (@RodeKruis) November 17, 2020

December: De allerlaatste 3FM Serious Request

In december zetten zes 3FM-dj’s zich nog een allerlaatste keer in voor het Rode Kruis tijdens 3FM Serious Request – The Lifeline. Een week lang gingen ze samen in lockdown op Vliegveld Twente om geld op te halen voor onze medische hulpverlening tijdens de coronacrisis. Ze haalden een fantastisch bedrag op.

Wauw wauw wauw!🎉🎉 Iedereen die gedoneerd, gelopen, een plaat aangevraagd of ons gesteund heeft: BEDANKT!👏❤️ Hiermee kunnen we veel hulp bieden aan de zorg tijdens de coronapandemie!💪 #SR20 #NederlandBedankt #HelpdeHelpers pic.twitter.com/sqMur6FjeU

— Rode Kruis (@RodeKruis) December 24, 2020

Tot slot: Een jaar om niemand te vergeten

Niet alleen in Nederland is het een heftig jaar geweest, Rode Kruis-vrijwilligers over de hele wereld hebben dit jaar uiterste krachtinspanningen geleverd. Samen maken we ons sterk voor mensen in nood.

Capturing all the emotions felt during 2020 would be an impossible task.
In this video we show just a glimpse of the power of humanity.
Side by side we remain, stronger together ❤️ pic.twitter.com/bs6BBzU3xF

— IFRC (@ifrc) December 21, 2020

Dit artikel is afkomstig van de website van het Nederlandse Rode Kruis:

2020 in 12 tweets

2020 in 12 tweets van het Rode Kruis

Nederlandse Rode Kruis

Mensen in nood
Anna van Saksenlaan 50, Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV