Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

19de-eeuwse topstukken uit het Rijksmuseum te zien op Schiphol

Meesterwerken

De getoonde meesterwerken tonen zowel een gefantaseerde als een zichtbare werkelijkheid. De romantische visie uit het begin van de eeuw toont een idylle, terwijl halverwege de eeuw kunstenaars naar buiten trokken en de natuur gingen schilderen zoals deze zich aan hen voordeed. Dan ontstaat het beeld van Nederland zoals de hele wereld dit kent: een land van groene weiden en hoge stapelwolken boven een lage horizon. 

Typisch Nederlands

Tot de hoogtepunten behoren Het moeras van Anton Mauve (1885-1888), dat op sublieme wijze de doorbekende zon en zijn reflectie in het water verbeeldt, en het zonovergoten Weide met koeien aan het water van Willem Maris (1895-1904). Van de romantische schilder Charles Leickert is een geïdealiseerd winterlandschap van het IJ voor Amsterdam te zien. Typisch Nederlands is Jozef Israëls’ Naaistertje (1850-1888), een werkend meisje in een visserswoning met Delfts blauwe tegels en een tulp. Delfts blauw figureert ook in stillevens, zoals het magistrale Stilleven met appels in een schaal van Willem de Zwart (1880-1890).

Publicatie

De presentatie sluit aan bij de publicatie van Spiegel van de werkelijkheid. 19e-eeuwse schilderkunst in Nederland. In dit nieuwe standaardwerk biedt Jenny Reynaerts, senior conservator schilderkunst van het Rijksmuseum, een actueel overzicht van de Nederlandse 19e-eeuwse schilderkunst. Het boek en de presentatie laten zien wat de Hollandse kunst uit deze tijd te bieden heeft.

Rijksmuseum Schiphol

Het Rijksmuseum was in 2002 het allereerste kunstmuseum met een dependance op een luchthaven. Reizigers kunnen het museum daar 24 uur per dag gratis bezoeken. De dependance ligt tussen Lounge 2 en 3 achter de veiligheidscontrole op Amsterdam Airport Schiphol.

Onmisbare steun

Het Rijksmuseum is hard geraakt door de maatregelen rond Covid-19. Meer dan ooit is duidelijk dat het Rijksmuseum niet zonder zijn begunstigers kan. Subsidie van de overheid, bijdragen van het bedrijfsleven, schenkingen en nalatenschappen zijn en blijven essentieel om het voortbestaan van het Rijksmuseum te waarborgen.

Deze presentatie op Rijksmuseum Schiphol wordt mogelijk gemaakt door ING en Amsterdam Airport Schiphol.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van het Rijksmuseum:

https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/19de-eeuwse-topstukken-uit-het-rijksmuseum-te-zien-op-schiphol

19de-eeuwse topstukken uit het Rijksmuseum te zien op Schiphol

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV