Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

120.000 euro voor beste uitvinding tegen plasticvervuiling

Op 17 augustus wordt de aftrap gegeven voor de Young Plastic Pollution Challenge, een wedstrijd voor jonge slimmeriken met briljante ideeën of innovatieve vindingen die kunnen verhinderen dat er nog meer plasticafval in het milieu belandt. Dit is de eerste wedstrijd in Nederland die specifiek gericht is op het stoppen van plasticvervuiling bij de bron.

De ingediende ideeën en uitvindingen moeten binnen twee jaar realiseerbaar zijn of in productie worden genomen, en de winnaars worden gedurende de eerste 3 maanden gecoacht door ervaren ondernemers en investeerders in duurzame technologieën. Het beschikbare prijzengeld bedraagt maar liefst 120.000 euro.

De organisatoren van deze wedstrijd zijn de Spronck Foundation en Plastic Soup Foundation. Beide stichtingen zijn in Nederland gevestigd en delen met elkaar de missie om een eind te maken aan de plasticvervuiling van onze aarde. Als we niet heel snel in actie komen, zal ons milieu – volgens dit nieuwste wetenschappelijke rapport, gepubliceerd in Science – tegen 2040 zijn vervuild met 1,3 miljard ton plasticafval. Plastic dat in steeds kleinere stukjes uiteenvalt en in de vorm van micro- en nanoplastics via de lucht, het water en ons voedsel ten slotte ook in ons lichaam terechtkomt.

Spronck Foundation: ‘Wij geloven dat we niet langer kunnen wachten! We zullen nu in actie moeten komen en al onze ervaring, middelen, kennis en vernuft inzetten om de plasticvervuiling van onze wereld een halt toe te roepen. Dit is een fantastische challenge voor jonge, creatieve ondernemers om mee te werken aan een plasticvrije wereld.’ 

De jury

De Young Plastic Pollution Challenge is gericht op in Nederland gevestigde studenten tussen de 18 en 29 jaar, en op startups die maximaal twee jaar bestaan. De jury bestaat uit Fionn Ferreira, de Ierse student die in 2019 de Google Science Fair won voor zijn vinding om microplastics uit water te verwijderen; Anne Marieke Eveleens, mede-oprichter van de Great Bubble Barrier; Maurits Koning, directeur van investeringsfonds Ponooc; en vertegenwoordigers van de Spronck Foundation en Plastic Soup Foundation.

De deelnemers kunnen meedoen in drie categorieën:

  • Oplossingen die ‘lekkage’ van plastic bij de bron stoppen
  • Ontwerpen van alternatieve product- en gebruiksvormen
  • Ideeën voor alternatieve materialen

De finale vindt plaats op 12 november. Afhankelijk van de dan geldende Covid-19- maatregelen, zullen de finalisten hun ideeën live in Amsterdam of via een video-verbinding aan jury en publiek presenteren.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Plastic Soup Foundation:

https://www.plasticsoupfoundation.org/2020/08/120-000-euro-uitgeloofd-voor-uitvindingen-tegen-plasticvervuiling/

120.000 euro voor beste uitvinding tegen plasticvervuiling

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV