Meer weten? informatie@fondsen.org

102.945 kaartjes: banken, trek de grens voor ontbossing!

Vandaag overhandigen we een levensgrote ansichtkaart aan ABN AMRO, ING en Rabobank. De kaart staat symbool voor de 102.945 kleinere exemplaren die de banken al hebben ontvangen. Met de kaarten roepen de schrijvers de banken op om te stoppen met het financieren van palmolie. Gaan ABN, ING en Rabobank hun leven beteren? De bal ligt bij hen.

Hoe zit het ook alweer?
ABN AMRO, ING en Rabobank zijn mede-verantwoordelijk voor de vernietiging van het regenwoud. Dat onthulde Milieudefensie onder andere in het Zwartboek Draw the Line. Banken steken miljarden euro’s in palmolie. Voor de aanleg van palmolieplantages wordt op grote schaal regenwoud gekapt. Mensen die in het bos wonen en werken, worden daarbij van hun land verjaagd. Dieren dreigen uit te sterven.

De ansichtkaarten bleven maar komen

Tienduizenden mensen hebben de banken een kaart gestuurd. Zij willen dat banken stoppen met het financieren van palmolie, waarvoor regenwoud wordt gekapt. 3 weken na de start van de campagne hebben we de eerste 30.000 kaarten al aangeboden bij de hoofdkantoren van ABN AMRO, ING en Rabobank. Een tweede lading boden we in september 2018 aan. De laatste maanden bleven de kaarten binnenstromen. Namens deze 10.085 nieuwe mensen overhandigden we daarom vandaag een extra grote ansichtkaart aan de banken.

Banken falen al heel lang

De banken ontlopen al decennia lang hun verantwoordelijkheid. Al sinds 2001 voert Milieudefensie actie bij ABN, ING en Rabobank om misstanden te voorkomen. In 2018 publiceerde Milieudefensie het zwartboek ‘Draw the Line’. Wat blijkt? Nederlandse banken slagen er maar niet in te voorkomen dat met hun en ons geld tropisch regenwoud wordt gekapt, en land- en mensenrechten worden geschonden.

Regels nodig voor foute investeringen

Op dit moment houdt niets ABN, ING en Rabobank tegen om winst te maken ten koste van het regenwoud en haar bewoners. De ervaring leert ons dat deze banken daar uit zichzelf geen verandering in zullen brengen. Alleen als de overheid zorgt voor regels, kunnen we dit soort foute investeringen aan banden leggen.

Wil je op de hoogte blijven van wat wij doen om te zorgen voor regels?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Dan hoor je daarover binnenkort meer!

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Categorieen

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633