Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

10 jaar na de aardbeving bouwt HomePlan verder aan een toekomst voor Haïti

8 januari 2020

HomePlan begunstigde Jacqueline uit Haïti voor haar nieuwe huis

Zondag 12 januari as. is het tien jaar geleden dat een verwoestende aardbeving in Haïti honderdduizenden Haïtianen doodde en meer dan anderhalf miljoen mensen dakloos maakte. Het armste land van het westelijk halfrond kreeg een zeer zware klap te verwerken. Hulp kwam uit alle hoeken van de wereld, onder andere uit Breda waar onze stichting gevestigd is.

Na de aardbeving was er volop noodhulp en stond Haïti in de aandacht van de wereldpers. Talloze internationale organisaties en overheden hebben miljarden geïnvesteerd in de wederopbouw van Haïti. Nu, 10 jaar later, heeft het land nog steeds te maken met zware omstandigheden. Volgens de Wereldbank leeft nog altijd meer dan de helft van de Haïtianen onder de armoedegrens.

Stichting HomePlan uit Breda probeert hier verandering in te brengen. Vanaf 1997 bouwen wij huizen in ontwikkelingslanden. “Een veilig onderkomen zorgt ervoor dat mensen zich kunnen ontwikkelen en een toekomst kunnen opbouwen.”, aldus directeur Marike van Seeters. “HomePlan werkt samen met lokale partners. Zij kennen het land, de cultuur en de lokale economie. Onze partner TECHO zat voor de ramp al in de Dominicaanse Republiek waardoor wij gelukkig snel huizen konden bouwen voor slachtoffers van de beving.”

In de afgelopen 10 jaar heeft HomePlan 527 huizen gebouwd in Haïti, waarmee duizenden mensen geholpen zijn. In 2017 lieten wij een impactstudie uitvoeren om de effecten van ons werk te meten. Hierbij werd wetenschappelijk aangetoond dat de huizen een positieve impact hebben op het leven van de bewoners. Huizen bieden veiligheid, bescherming en privacy, maar ook hebben ze positieve impact op gezondheid, schoolresultaten, (seksueel) geweld, leefruimte, positie van vrouwen en eigenwaarde.

Directeur Marike van Seeters vertelt: “De impactstudie was voor ons het bewijs dat onze vorm van ontwikkelingssamenwerking werkt. Daarnaast toonde de studie aan dat de begunstigden extra steun kunnen gebruiken om financiële vooruitgang te boeken.” Stichting HomePlan besloot hierom in 2019 om in Haïti alleen nog maar duurzame huizen te bouwen, gemaakt van rondzwervend puin en keien. Ook is HomePlan naast huizenbouw gestart met een landbouwproject met de uiterst vruchtbare moringaboom. Dit moet de bevolking in dit gebied helpen met het kweken van eigen voedsel en het genereren van inkomen.

De afgelopen jaren heeft Haïti te maken met demonstraties, die steeds heftigere vormen aannemen. Wegblokkades en toenemend geweld maakt het uitzicht op korte termijn niet beter. Directeur van Seeters: “Werken in Haïti is ontzettend moeilijk, de situatie is niet stabiel. Wat wij echter zien dat de gerichte kleinschalige hulp die HomePlan aan de bewoners van Haïti biedt effectief is. Ondanks alle moeilijkheden weten we de meest kwetsbare mensen te bereiken en een veilig onderkomen te bieden en daar blijven we mee doorgaan!”

10 jaar na de aardbeving bouwt HomePlan verder aan een toekomst voor Haïti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over , ,

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV