Concurrentie voor Enzo Knol: chimpansee Marria gaat vloggen!

Posted in:

De eerste vloggende aap ter wereld vanaf NU te zien via aap.nl/vlog

Enzo Knol, Anna Nooshin en alle andere populaire YouTubers mogen vanaf vandaag wel extra hard aan de bak, want ze krijgen er een zeer bijzondere concurrent bij: chimpansee Marria! Zij leefde dertien jaar bij een Portugees gezin in huis (de laatste tijd zelfs in een kale garage) en werd eind februari door Stichting AAP opgevangen. Marria heeft al vele harten gestolen. Met de vlogs van Marria kunnen al haar fans haar – letterlijk – op de voet volgen.

Een chimpansee die gaat vloggen, kan dat zomaar? Ja, in het geval van Marria kan dat. We zullen uitleggen waarom. Marria is als baby in Afrika uit het wild geroofd en is daarna bij het gezin terechtgekomen. Daar leefde ze volledig als mens; ze keek tv, at met mes en vork en ging onder douche. Al die jaren heeft ze nooit een soortgenoot ontmoet. Marria heeft dus geen flauw idee hoe het is om (weer) echt als chimpansee te leven! Stichting AAP gaat haar daar stapje voor stapje bij begeleiden.

Mensenspullen
Om de overgang van ‘vermenselijkte chimpansee’ naar ‘échte chimpansee’ geleidelijk te laten verlopen, heeft Marria in haar verblijf nu nog veel spullen waar ze aan gewend is, zoals tijdschriften, duplo-stenen en een pop. Ook een camera (een GoPro in een knuffel verstopt, om precies te zijn) vindt ze reuze interessant. Dat blijkt wel uit de snelheid waarmee (SPOILER ALERT!) ze de GoPro uit de knuffel wist te halen. Dat Marria ‘mensenspullen’ in haar verblijf heeft en daarmee kan spelen, is dus een bewuste keuze en past in haar behandelplan. Ze wordt tot niets gedwongen, ze mag doen en laten wat ze zelf wil. En wat dat allemaal is? Dat is te zien in Marria Vlogt!

  • Eerste vlog op donderdag 6 april, 16.00 uur!
  • Daarna elke twee weken een nieuwe vlog, ook op donderdag om 16.00 uur!
  • Marria is vanaf nu ook (bijna) dagelijks te volgen op Instagram

Quarantaine
Marria verblijft ten minste drie maanden in de quarantaine, dat is wettelijk verplicht. In deze periode wordt haar gedrag en haar lichamelijke gezondheid goed onderzocht en wordt ze stapje voor stapje begeleid naar een leven als échte chimpansee. Dit gebeurt allemaal onder leiding van een speciaal voor Marria samengesteld ‘dreamteam’, bestaande uit gedragsdeskundige Godelieve en ervaren dierverzorgers Gijs en Margreet. Na de quarantaineperiode is het voor Marria tijd om (eindelijk!) kennis te maken met soortgenoten.

Lees hier meer informatie met video’s en blogs over Marria’s achtergrond, reis en het dreamteam.

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options